• Verhaal

Petra, Hilly + de bieb: Een bibliotheek zonder deuren

Deel dit verhaal

“Alsjeblieft, hier zijn de sleutels van de bibliotheek.”

“We geven ze je graag, want de bibliotheek is voor en vooral ván iedereen.” Het is iets dat je bibliotheekmedewerkers in vestigingen door de hele provincie kunt horen zeggen. Behalve in Grijpskerk, want daar gingen ze zelfs nog een stapje verder. “De bibliotheek hier heeft geen deuren en dus ook geen sleutels meer”, vertelt regiomanager Anneke van Biblionet Groningen. “Door onze plek in multifunctioneel centrum De Nieuwe Wierde zijn we hier nog toegankelijker, levendiger én meer beschikbaar.” Je hoort het goed: de bibliotheek in Grijpskerk is altijd open*. Sinds december is de bibliotheek samen met het NNCZ en het dorpsloket gevestigd in het multifunctionele centrum. “Toen we in 2016 onze zoektocht naar een ruimte startten, hebben we meteen partijen benaderd om mee samen te werken”, vertelt Hilly Holtrop, die evenals Petra Koopmans deel uitmaakt van het bestuur van het mfc. De bibliotheek was daar één van. Anneke: “Ik werd meteen enthousiast. Hoe mooi is het als je alles bij elkaar kunt brengen op één plek?”

Toen het bestuur een plek vond in een ruimte van het zorgcentrum kon de vormgeving beginnen.

“Doordat er direct een interieurarchitect bij betrokken werd, hadden we snel een beeld voor ogen waarin ook de samenwerking duidelijk naar voren kwam. Er zit echt een filosofie achter; het is een ontmoetingsplek”, vertelt Anneke. Dat is precies waar het bestuur van het multifunctionele centrum en de bibliotheek elkaar vonden: “De wens om iedereen uit Grijpskerk en omstreken een ontmoetingsplek te bieden. Een toegankelijke plek waar jong en oud kan binnenlopen om elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten.” Petra: “Wat ik zo mooi vind, is dat we het dorp naar ons halen. Voor de bewoners van het naastgelegen voormalige verzorgingshuis is het meer moeite om mensen op te zoeken. Door het dorp naar hier te halen, creëren we echt ontmoeten voor iedereen.”

Maar het willen bieden van zo’n plek kent ook zo zijn uitdagingen.

De grootste volgens Anneke? “Gastvrijheid. Het is belangrijk om iedereen een warm welkom geven en te zorgen dat iedereen gezien en gehoord wordt op ieder moment van de dag.” “En dat die samenwerking echt goed uit de voeten komt”, voegt Hilly daaraan toe. “In een dorp als dit, met al zijn functies, moet je naar de mogelijkheden kijken, dus dat is wat we deden.” Petra knikt instemmend: “Het is echt van en voor het dorp.” Anneke: “Dus hebben we gekeken waar onze raakvlakken zitten en waarin we elkaar ondersteunen. We hebben allemaal een doorverwijsfunctie, maar iedereen in zijn eigen vakgebied.” Hilly lacht: “We dachten toen we hier aan begonnen dat we veel voor elkaar zouden kunnen betekenen, maar we hadden niet kunnen bedenken dat de samenwerking zó sterk zou worden.” Anneke: “We delen niet alleen meubilair, maar ook personeel…” “En vrijwilligers”, vult Petra aan. “Je maakt gebruik van elkaar kennis en expertise en zo creëer je op heel veel vlakken een win-winsituatie.”

“Een toekomstbestendige manier van samenwerken, als je het mij vraagt.”

“In het multifunctioneel centrum worden allerlei activiteiten georganiseerd en veel verschillende verenigingen maken gebruik van de ruimtes. Het koor, het improvisatietheater; alle leden lopen langs, of eigenlijk dóór, de bibliotheek. Zie het als een winkelstraat, met etalages vol kennis en ontspanning. Dat kan niet anders dan heel verleidelijk zijn”, vertelt Anneke. “Het is een echte bibliotheek 3.0. Naast boeken is er ook vooral ruimte voor andere activiteiten, zoals workshops.”

Na drie jaar verbouwen is het multifunctioneel centrum nu bijna af.

“Het had heel wat voeten in de aarde en er zijn heel veel samenwerkingsovereenkomsten getekend, maar als ik kijk naar wat er nu staat, dan denk ik: yes, yes, yes! Ik ben zo trots”, glundert Hilly. “Ik haal ook ontzettend veel energie uit de reacties op het mfc zoals dat er nu staat. Inwoners waren eerst wat terughoudend, maar inmiddels regent het complimentjes.” Anneke deelt dat trotse gevoel: “Het ís ook heel mooi geworden. Tegelijkertijd vind ik het spannend. Het tot leven brengen van zo’n concept kost tijd. Je gaat met elkaar in gesprek, moet elkaar wat gunnen en nooit vergeten voor wie je het doet: de inwoners van Grijpskerk en omstreken.” Petra: “Het is heel intensief en deze nauwe samenwerking is zo uniek. Er is geen discussie over wie wat doet. We doen het sámen.”

Wat ga jij doen met de sleutel van de bibliotheek?

Open de deuren van onze fysieke en digitale ruimtes om samen invulling te geven aan ontmoeten, leren en ontdekken.

Pak jouw sleutel