• Verhaal

Janet + de bieb

Deel dit verhaal

Spelenderwijs leren over brandveiligheid

De Groninger bibliotheken en Brandweer Groningen, elk met een andere maatschappelijke taak, hebben elkaar gevonden. Waar de een staat voor een leven lang leren en ontdekken staat de ander voor een (brand)veilige maatschappij. Twee missies die heel goed zijn te combineren op het gebied van informatie, educatie en plezier in lezen. De komende twee jaar bezoekt de brandweer alle bibliotheken in de provincie Groningen met activiteiten rondom het prentenboek ‘Lappa PIEP. Door voorleesmiddagen te combineren met een brandveiligheidsspreekuur, leren zowel kinderen als volwassenen op interactieve wijze meer over het brandveilig(er) maken van hun huis. Maar hoe is de samenwerking tot stand gekomen?

Het was tijdens een Waddenvakantie dat Janet van Veiligheidsregio Groningen stuitte op een prentenboek over de plastic soep: Lappa. In het verhaal redt Lappa een zeehondje dat verstrikt is geraakt in plastic. Janet, vakspecialist Brandveilig Leven bij Veiligheidsregio Groningen, dacht gelijk: ‘Als je kinderen met zo’n leuk boekje bewust kunt maken van de gevaren van de plastic soep, dan lukt dat misschien ook wel met een lastig onderwerp als brandveiligheid.” Omdat een rookmelder per 1 juli 2022 in bestaande woningen wettelijk verplicht wordt, was ze op zoek naar een originele manier om dit onder de aandacht te brengen.

Janet zocht contact met auteur en illustrator Mirjam Visker van uitgeverij LAPPA Books International, waarna een speciale editie van Lappa het levenslicht zag: Lappa PIEP. In dit verhaal schiet de brandweer Lappa en zijn familie te hulp bij een keukenbrand. Janet: “Bij een brand in huis heb je vanwege de rookontwikkeling maar drie minuten om het huis uit te komen. Een goed hoorbare rookmelder is dus essentieel. Dat hebben we meegenomen in de verhaallijn van PIEP. Kinderen komen door het boekje spelenderwijs in aanraking met brandveiligheid, zonder dat het eng wordt. Ook leuk: er is zowel een Nederlandse als een Groningse editie.”

Dankzij de samenwerking met Biblionet Groningen vindt Lappa PIEP nu zijn weg naar een alsmaar groeiend publiek.

En kinderen zijn er dol op. Meer dan tienduizend kijkers zagen het voorleesfilmpje over ‘PIEP’ dat in oktober vanuit de brandweerkazerne via een livestream werd uitgezonden op de Facebookpagina’s van Biblionet Groningen en Brandweer Groningen. En in alle bibliotheken in het ommeland zijn exemplaren van Lappa PIEP te leen. Ook zijn er onlangs twee voorleesvideo’s over Lappa PIEP opgenomen in de bieb: in het Nederlands én in het Gronings. Deze zijn terug te kijken op een speciale website waar ook allerlei extra’s te vinden zijn, zoals een kleurwedstrijd. De Veiligheidsregio hoopt met het boek een brede doelgroep te bereiken, dus niet alleen kinderen maar ook hun (groot)ouders. “Kinderen zijn onze ambassadeur als het gaat om informatie doorgeven”, zegt Janet. Daarom trok ze bij senior adviseur Jolanda van Biblionet Groningen aan de bel voor advies. “Wij hebben natuurlijk veel ervaring met scholen”, zegt Jolanda. “Onze leesconsulenten weten precies wat wel en niet werkt. Dus we zijn een heel dankbare partner.”

“Onze leesconsulenten weten precies wat wel en niet werkt.”

De komende twee jaar komen er twee exemplaren van Lappa PIEP te liggen op alle scholen die zijn aangesloten bij de Bibliotheek op school, een programma gericht op verbetering van de taal-, lees-, en informatievaardigheden van kinderen. Ook is voor leerkrachten online aanvullend lesmateriaal beschikbaar. En zodra het weer kan, worden in de bibliotheken speciale Lappa PIEP-voorleesmiddagen georganiseerd, in combinatie met een brandveiligheidsspreekuur. Jolanda: “Wij kunnen zo heel goed laten zien waar we voor staan: een leven lang leren. Je kunt in de bieb zo veel meer doen dan boeken lenen. Voor ons is het zaak dat te blijven vertellen, zodat mensen denken: goh, doet de bieb dit ook?”

Dit smaakt naar meer

Wie het boekje goed bekijkt, ziet ook allerlei typisch Groninger details terugkomen. Zoals het schilderijtje in het huis van opa en oma, met daarop de hangende keukens in Appingedam. Jolanda en Janet zijn verguld dat ze op zo’n leuke en laagdrempelige wijze een belangrijk thema onder de aandacht kunnen brengen. “Dit smaakt absoluut naar meer.”

Wat ga jij doen met de sleutel van de bibliotheek?

Open de deuren van onze fysieke en digitale ruimtes om samen invulling te geven aan ontmoeten, leren en ontdekken.

Pak jouw sleutel